پیرغار در جنوب روستای دهچشمه، به فاصله ۶ کیلومتری فارسان و ۳۸ کیلومتری شهرکرد قرار دارد. بر روی قسمتی از تپهٔ سنگیِ مشرف به این گردشگاه، سه کتیبه به خط نستعلیق به دستور سردار ظفر بختیاری حک شدهاست. متن این کتیبهها مجملی از شرح لشکرکشی بختیاریها به اصفهان و تهران و نقشِ سردارانِ بختیاری در سرکوب استبداد صغیر و سقوطِ محمدعلی شاه در واقعهٔ مشروطیت است. این غذای محلی بختیاری بیشتر با دل و جگر گوسفند درست می شود ولی با مخلوط جگر و گوشت گوسفند و یا مرغ هم تهیه می شود. این شیرینی همان مواد فتیر را دارد (فتیر نوعی شیرینی که در همه جا پخته میشود. مواد آن تخممرغ، شیر، شکر، روغن، آرد، مواد معطر شیرینی است) با این تفاوت که کمی شیرینتر است.
کافه رستوران سنتی چلچراغ با داشتن فضای آرام و بی نظیر با حال و هوای سنتی و تنوعی بی نظیر از انواع غذاهای ایرانی و فرنگی، پیتزاها بار گرم و سرددر کناری فضای دلنشین یکی از بزرگترین کافه رستوران های استان چهار محال و بختیاری به شمار می آید. از زیبایی و جاذبههای استان چهارمحال و بختیاری بیش از اینها میتوان گفت. چشمهها، آبشارهای فراوان، دشتهای سرسبز، تالابهای آبی، و رودهای چهارمحال بختیاری طبیعت باشکوهی را خلق کردهاند.
معمولا از دل و جگر گوسفند و گاهی نیز از گوشت مرغ یا مخلوط جگر و گوشت گوسفند استفاده میشود. از آنجایی که این غذا بدون آب پخته میشود بهتر است از گوشت تازه استفاده شود تا آب بیشتری داشته باشد.تکههای گوشت همراه با پیاز در قابلمهای دربسته پخته میشوند، سپس دانه انار با مقداری آب پخته میشود تا عصاره آن در آب آزاد شود. این استان از نظر جاذبه های طبیعی، تاریخی، اجتماعی و فرهنگی بسیار غنی است.
- پیاز، لوبیا، برنج، سبزی آش، کشک، نعنا، نمک و فلفل سیاه و زردچوبه از مواد تشکیل دهنده آن هستند.
- این گوشت در آب، برنج، سبزی آش و پیازی که پیش از این در حال پختن بود (شله) اضافه میشود تا تمام مواد همراه با هم بپزند و یک آش خوشمزه و مقوی آماده شود.
- طرز تهیه کباب بختیاری سخت نیست و تنها در چند مرحله این غذای بی نظیر آماده می شود.
- در این مجموعه قلعه اندرونی با یک دالان قسمت خانهنشین ارتباط داشته و ایوان آن دارای ده ستون سنگی است.
- پیرغار در جنوب روستای دهچشمه، به فاصله ۶ کیلومتری فارسان و ۳۸ کیلومتری شهرکرد قرار دارد.
یکی از غذاهای معروف لری که در پخت آن از سبزی ورکواز استفاده میشود. این سبزی محلی در کوهها و دشتهای بروجرد یافت میشود و برای درمان بیماریهای مفصلی مثل روماتیسم بسیار مناسب است. در بروجرد این آش به عنوان یک مجله خبری غذا غذایی که به عملکرد رودهها کمک میکند، شناخته میشود. برای پخت این غذا سبزی را میپزند و به آن عدس، بلغور و برنج اضافه میکنند. از یکی معروف ترین و پرطرفدارترین غذاهای رستوران بختیاری شهرکرد، کباب آن است.
آش دوغ
این غذا منبع فیبرو سبوس مناسب برای پوکی استخوان ,خونساز است و دارای انواع ویتامین ها می باشد . خودداری از مصرف غذاهای سرخ شده و روغنهای جامد، حیوانی و نباتی یکی از توصیههای مهم در پیشگیری از بروز بیماریهای قلبی و عروقی است. نیاز به سرخ کردن اکثرفست فودها، استفاده بیش از حد سسهای چرب و استفاده کمتر از سبزیجات منجر به چاقی، کمبود برخی از ویتامینها و املاح، ناراحتیهای گوارشی و در نهایت بیماریهای قلبی و عروقی در افراد میشود. خمیر نان را روی آتش می پزند سپس آنرا زیر خاکستر آتش می گذارند تا خوب پخته شود بعد کمی روغن به آن می زنند و می خورند. آرد را الک می کنند کمی آب به آرد می زنند و می مالند تا دانه دانه شود.
یکی دیگر از غذاهای بومی استان که در رستوران بختیاری سرو می شود و بسیار مورد توجه گردشگرانی که به این شهر سفر کرده اند قرار گرفته است، آش “آو تفتاله” است. این آش در زمره آش های اصیل بختیاری قرار دارد که مواد اصلی آن شامل آب، برگ زردآلو، روغن، پیاز و ترشی ناردون است. از جمله غذاهایی است که شاید تا کنون کمتر نام آن را شنیده باشید. سبزی آش را بعد از شستن و خرد کردن می پزند، سپس برنج و دوغ را به آن اضافه می کنند بعد که پخته شد کمی آرد را در آب حل کرده و به آن می افزایند تا با آش به صورت غلیظ در آید.
استان چهارمحال و بختیاری
امیدواریم که سایت “سیری در ایران” برای شما مفید بوده و بتوانید از مطالب آن بهره کافی ببرید. اگر از محتوای سایت راضی بوده و استفاده کردید، برای حمایت از ما، سایت را به هموطنان دیگر نیز معرفی نمائید. مصرف طولانی مدت فست فودها و برنامه غذایی نامناسب مجموعهای از مشکلات را به دستگاه گوارش و سیستم ایمنی بدن وارد میکند و سبب تغییراتی در چربی خون می شود که یکی از عوامل مهم در بروز بیماریهای قلبی و عروقی و ابتلا به تصلب شرائین است. تغذیه از دیرباز در فرهنگ چهارمحالی ها از ارزش بسیاری بالایی برخودار بوده چرا که زندگی در گذشته این استان نیازمند قدرت بدنی بالا بوده است. سختی کار در گذشته و تحمل سرمای طاقت فرسا در این استان نیازمند تغذیه ای متفاوت با دیگر نقاط کشور بوده است.
اين غذا از خوشمزه ترين غذاهاي استان چهارمحال و بختياري بوده و از شهرت زيادي برخوردار است. فست فود کش لقمه یکی دیگر از جاهایی است که برای خوردن غذاهای فست فود با کیفیت عالی، بسیار مناسب است. این رستوران در بین بهترین رستورانهای شهرکرد قرار دارد و غذایی با طعمی متفاوت و کیفیتی باورنکردنی در اختیارتان قرار میدهد. ابتدا پیاز را خوب سرخ کنید گوشت یا مرغ را به آن اضافه کرده بدون اضافه کردن هیچ ادویه ای اجازه دهید تا گوشت با آب خودش بپزد. در این فاصله ترشی ناردون یا همان دانه انار خشک را با دو سه لیوان آب بگذارید روی شعله تا پخته شود و ترشی خودش را به آب بدهد.
طرز تهیه ته چین سبزی پلو ترش
و بعد از ورآمدن خمیر آن را به اشکال دل خواه درآورده و در روغن سرخ میکنند که این شیرینی را در مناسبتهای مختلف تهیه میکنند. مثلاً زمانی که طفلی دندان در میآورد یا بخواهند به جا خالی دختری بعد از ازدواج بروند. گوشت خرد کرده با روغن سرخ می کنند و با آب می پزند و مقداری گیاهان کوهی نظیر آویشن و سیر و تره به آن می زنند و می خورند این غذا خوراک روزانه ی خانوار ایل است.