این غذا خوراک روزانه خانواده ایل این منطقه است که با استفاده از گیاهانی همچون آویشن و سیر و تره پخته میشود و طعم دلپذیری دارد. جالب است بدانید که در طبخ این غذا از آب استفاده نمی شود بلکه با آب خود گوشت و مقداری روغن پخته و سرخ می گردد. اگر شما شرایط استفاده از منقل را ندارید، میتوانید کباب بختیاری را به صورت تابه ای نیز درست کنید. برای این کار باید از سیخ چوبی به جای سیخ فلزی استفاده کنید. سپس یک قابلمه جا دار را تهیه کنید و مقداری روغن مایع را در آن بریزید و بر روی اجاق گاز قرار دهید و بعد از داغ شدن آن سیخ را در آن قرار دهید تا سرخ شود. البته کباب بختیاری را نیز می توان در فر کباب کرد، فقط باید فر را در حرارت بالا قرار دهید تا کباب ها کاملاً پخته شوند.
- سپس روی آن را با مرغ، خرمای تفت داده شده، کشمش و زرشک سرخ شده، خلال پسته و خلال بادام و پیاز داغ تزئین کنید.
- سپس این عصاره که به آن «کلگ» نیز میگویند، برای یک هفته در آب خیس میشود تا بهصورت خمیر دربیاید.
- که استان چهار محال و بختیاری نیز یکی از مناطقی است که آن را طبخ می کنند.
- بعد از اینکه سیخ کردن تمام گوشتها به این صورت انجام شد، باید منقل و ذغال را برای کباب کردن آماده کنید.
- پس از اینکه کار سیخ کردن کباب به اتمام رسید باید منقل ذغال را آماده کنید.
- برگ بو را بههمراه مقدار کافی آب جوش در قابلمه بریزید و درب قابلمه را ببندید تا گوشت روی حرارت ملایم گاز بپزد.
این نان شباهت زیادی به نان لواش دارد و دارای ضخامت 2 میلی متری و قطر 35 تا 40 سانتی متری و وزن 150 گرمی می باشد. در فصل بهار که ایلات به ییلاق و سردسیر می رسند بیشتر خوراک آنها از قارچ هایی است که در کوهستان می روید آنها قارچ را کباب یا با روغن سرخ کرده با نان می خورند و گاهی قارچ خشک را به گرمسیربرده و از آن استفاده می کنند. آب را جوش آورده نوعی سبزی کوهی بنام بوسور BOSORیا لیز Lisکه لعاب دارد و برای سرماخوردگی مفید است شسته به آب جوش می زنند و آرد را اضافه می کنند. برنج را خیسانده و گوشت را می پزند بعد برنج و گوشت و زیره و نمک را داخل کرده در آن آب میریزند و روی آتش می گذارند تا جوش آید بعد از پختن در حالیکه کمی آب داشته باشد آنرا می کوبند و تقریباً مثل حلیم برنجی می شود.
همچنین با ترویج ورزش رفتینگ (قایقسواری در آبهای خروشان) در ایران، رود ارمند در استان چهارمحال و بختیاری به عنوان بستری مناسب برای این ورزش مهیج، از جایگاه ویژهای در میان علاقمندان برخوردار شده است. اغراق نیست اگر بگوییم دیدنیهای طبیعی چهارمحال و بختیاری از شمار خارج است. چشمههای مختلفی همچون چشمه دیمه، چشمه زنه هفشجان، چشمه شلمزار معروف به دریاچه، چشمه کوهرنگ و چشمه سرداب نیز، تنها تعدادی از چشمههای معروف این استان هستند. با توجه به مرتفع بودن این استان و اینکه كوههای بلند زاگرس به صورت نواری در تمام استان از شمال غرب تا جنوب شرق امتداد دارند و ۷۶ درصد مساحت استان را میپوشانند، آب و هوای این استان کوهستانی است.
در ادامه یک عدد پیاز درسته، لپه از قبل خیس شده و روغن را در قابلمه بریزید و صبر کنید تا گوشت و لپه روی حرارت ملایم گاز بهآرامی بپزند. در نهایت، پس از پخت گوشت و لپه، زعفران سابیده را با یک قاشق غذاخوری آب جوش مخلوط کنید و بههمراه نمک در قابلمه بریزید. لپهها را از دو تا سه ساعت قبل خیس کنید و چند بار آب آن را تعویض کنید تا نفخ لپه گرفته شود.
بیش از ۸۱هزار نفر در طرح نهضت ملی مسکن چهارمحالوبختیاری ثبتنام کردند
مقداری روغن در یک قابلمه بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس پیازهای ریز خرد شده را در روغن بریزید و آنها را تفت دهید تا کاملا سبک و طلایی شوند. در ادامه رب گوجهفرنگی و زردچوبه را به پیازهای سرخ شده بیفزایید و آنها را تفت دهید تا بوی خامی زردچوبه و رب گرفته شود و رنگ رب نیز باز شود. فلفل سیاه و فلفل قرمز را به مواد سرخ شده داخل قابلمه اضافه کنید و مواد را خوب هم بزنید و تفت دهید.
رعایت دوره پرهیز از مصرف آنتیبیوتیک در طیور لازمه عرضه گوشت سالم به بازار
یوان آش، یکی از آشهای سنتی و مقوی استان البرز است که با برنج، عدس، سبزی آش، شلغم، گوشت چرخکرده، نمک، فلفل و زردچوبه درست میشود. بریان، غذایی چرب، مقوی، پرخاصیت و خوشطعم است که با استفاده از گوشت گوسفند چرخکرده، نعنا، پیاز، زعفران و دارچین درست میشود و معمولا همراه با جگر سفید پخته چرخشده و نان سنگک به سر میز آورده میشود. طبخ این غذا کمی مشکل است اما طعم خارقالعاده آن، قطعا ارزش زحمتی که میکشید را خواهد داشت. برای سرو سوتی پلو با گوشت، کافی است گوشت چرخکرده را با نمک، فلفل، زردچوبه و پیاز رنده شده ورز دهید و بهشکل کوفته قلقلی دربیاورید.
قیمه نثار را بهجرئت میتوان بهعنوان یکی از زیباترین غذاهای محلی ایران معرفی کرد. این غذای خوشرنگ و لعاب با انواع خلالهای بادام، پسته و پرتقال در کنار زرشک و برنج زعفرانی، ترکیبی بینهایت زیبا از رنگهای سبز، سفید، زرد، نارنجی و قرمز را در برابر چشمان شما به نمایش میگذارد. برای تهیه این غذای مجلسی و خوشمزه کافی است به مجموعه غذاهای محلی کجارو سر بزنید. کارائی، کارایی، کرایی یا کراهی، یک نوع کاری سنتی پاکستانی، هندی و بلوچی با سس غلیظ بر پایه گوجهفرنگی است که در یک تابه گود و ضخیم به همین نام درست میشود. جالب است بدانید که کرائی، دو نسخه گیاهی هم دارد که با نام کارائی پنیر و کارائی سبزیجات شناخته میشوند. در ابتدا خرماها را از وسط و بدون متلاشی کردن، برش بزنید و هسته آنها را دربیاورید.