چکدرمه، یک از غذاهای سنتی اقوام ترکمن با قدمتی از هزاران سال قبل است که معمولا در ایام محرم بهعنوان نذری در بندر ترکمن استان گلستان طبخ میشود؛ البته چکدرمه، یکی از غذاهای ثابت بسیاری از مراسم رسمی و عروسیها نیز است. برنج، پیاز، سیب زمینی، انواع گوشت (شتر، بره، گوسفند، گاو، مرغ و ماهی)، رب گوجهفرنگی، روغن و هویج از مواد تشکیلدهنده این پلوی سنتی با طعمی بینهایت لذیذ هستند. چکدرمه تا حد بسیاری به استانبولی شباهت دارد و معمولا با مخلفات محلی مانند دوغ شتر، ماست و خیار یا ماست و بورانی سرو میشود. برای درست کردن کوفتهها، لپههای از قبل خیس شده را با دو پیمانه آب تازه در قابلمه نیمپز کنید.
- قدیمی ترین شیر سنگی موجود در استان مربوط به دوره صفوی میباشد .
- پیچک، گیاهی با برگهای بلند با انتهای سفیدرنگ است و طعمی تند و تیز دارد.
- اگر لیمو عمانی را زودتر در آبگوشت بریزید، مانع پخت بهتر و کامل گوشت و کلم میشود.
- تغذیه از دیرباز در فرهنگ چهارمحالی ها از ارزش بسیاری بالایی برخودار بوده چرا که زندگی در گذشته این استان نیازمند قدرت بدنی بالا بوده است.
- شهرکرد دارای دو پایانه مسافربری با نامهای آزادی و غرب است.
- سپس تکه های گوشت و مرغ را کمی با گوشت کوب بکوبید تا نرم شوند.
متن این کتیبهها مجملی از شرح لشکرکشی بختیاریها به اصفهان و تهران و نقشِ سردارانِ بختیاری در سرکوب استبداد صغیر و سقوطِ محمدعلی شاه در واقعهٔ مشروطیت است. این تفریحگاه، دارای چشمهای است که منابع آبی آن در زیر کوه سیاسرد واقع شدهاند. این چشمه در سالهای آبسالی دارای حجم آب زیاد و گوارایی است. در اطراف این چشمه، باغها و ویلاهای زیادی ساخته شدهاند که کوچهباغهای باصفایی را تشکیل دادهاند. این تفریحگاه در تابستان، به علت خنکا و مطبوعیت هوا، مورد توجه شهروندان شهر بروجن و شمار زیادی از شهروندان شهر اصفهان و شهرستانهای تابع آن (همچون شهرضا، دهاقان، مبارکه و نجفآباد که آب و هوای گرمتری دارند) قرار گرفتهاست.
درباره استان چهار محال و بختیاری بیشتر بدانید:
چشمه سرداب رستمآباد، در شهرستان اردل و فاصله ۷۰ کیلومتری شهرکرد قرار دارد. این چشمه با دبی آب ۱۱۰۰۰ لیتر در ثانیه در ردیف پرآبترین چشمههای کشور قرار دارد. هرچند استان چهار محال و بختیاری در زمینه کشاورزی، باغداری و دامداری در سطح کشور مطرح تر است اما صنعت هم در این استان از رونق خوبی برخوردار است.
استیک گوشت
در این حین، هر پنج دقیقه یک بار برنج را از دیواره قابلمه بهسمت بالا جمع کنید تا بهشکل گنبد دربیاید. پس از تبخیر کامل آب، ماهیها را روی برنج بچینید و روی درب قابلمه دمکنی بگذارید. بریان یا بریون که اغلب با نام بریانی در ایران شناخته میشود، یکی از مشهورترین غذاهای سنتی اصفهان به شمار میآید. این غذا از جایگاه خاصی در میراث غذایی این استان برخوردار است و طعم بسیار لذیذی دارد. بهترین نوع بریان با گوشت گوسفند تازه تهیه میشود؛ اما امروزه این غذا را با گوشت مرغ نیز طبخ میکنند. آوازه و شهرت بریان، محدود به استان اصفهان و ایران نیست؛ این غذای سنتی بسیار لذیذ اصفهانی از شهرت جهانی برخوردار است.
تباهگ در واقع، یک روش نگهداری از گوشت است که پس از آماده شدن، از آن یک خوراک لذیذ یا پلو بلوچی درست میکنند. تباهگ، از گوشت گوسفند یا بز ورقهشده، نمک، فلفل و پودر انار درست میشود و طعمی فوقالعاده دلچسب دارد. تباهگ خشکشده را میتوان بدون استفاده از هیچ وسایل سرمایشی، برای چند ماه و حتی یک سال در منزل نگهداری و استفاده کرد. اشکنه در شهرهای مختلف ایران با توجه به فرهنگ آن منطقه و نوع سبزیجاتی که در آن ناحیه وجود دارد، بهشکلهای مختلفی طبخ میشود، اما روغن، آب و پیاز، اجزای اصلی تشکیلدهنده تمام انواع اشکنه هستند. اشکنه را با نام روغنآب یا سوپ نیز میشناسند، اما باید بدانید که اشکنه با سوپ، کاملا متفاوت است.